Κορωνοϊός: Συμπτώματα και διάγνωση

Ο κορωνοϊός είναι ένα νέο στέλεχος της οικογένειας των κορωνοϊών, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, στην πόλη Wuhan της Κίνας. Η επιστημονική ονομασία του ιού είναι SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus – 2) και προκαλεί την μολυσματική ασθένεια που σήμερα ονομάζουμε COVID19 (Coronavirus Disease 2019).

Ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στη μόλυνση με τον συγκεκριμένο ιό. Οι περισσότεροι που θα μολυνθούν θα υποστούν ελαφριά ή μέτρια συμπτώματα μόλυνσης του αναπνευστικού και θα το ξεπεράσουν χωρίς να χρειαστούν ιδιαίτερη θεραπεία. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου 80-85%.

Τα άτομα μεγάλης ηλικίας και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστική ασθένεια ή καρκίνο έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα και να χρειαστούν αναπνευστική υποστήριξη και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Πυρετός
  • Κούραση
  • Ξηρός Βήχας
  • Πονοκέφαλος

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν:

  • Δύσπνοια
  • Μυαλγίες
  • Πονόλαιμος
  • και μικρό ποσοστό θα εμφανίσουν διάρροια, ναυτία και καταρροή.

Άτομα με ελαφριά συμπτώματα, που δεν πάσχουν από άλλες ασθένειες, θα πρέπει να απομονωθούν σε καραντίνα και να είναι σε επικοινωνία με τον ιατρό τους για εργαστηριακό έλεγχο (τεστ) και με την γραμμή υποστήριξης για τον κορωνοϊό (1135). Άτομα με πυρετό, δύσπνοια και ξηρό βήχα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Ο εργαστηριακός μοριακός έλεγχος (RT-PCR) μπορεί να επιβεβαιώσει την παρουσία του ιού στον οργανισμό και πρέπει να πραγματοποιηθεί όταν υπάρχουν συμπτώματα. Στην περίπτωση των ασυμπτωματικών πρέπει να έχουν μεσολαβήσει 48 ώρες από την επαφή με πιθανό θετικό κρούσμα ή επιστροφή από ταξίδι.

Ο έλεγχος αυτός θα επιτρέψει την επιβεβαίωση και καταγραφή των θετικών κρουσμάτων και επομένως την παρακολούθησή τους, προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα οι επαφές, να ελέγχονται και αυτές και να περιορίζονται, και επομένως να μειώνεται η ταχύτητα διάδοσης του ιού. Αυτός είναι και ο λόγος που σε όλες τις χώρες γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για την παραγωγή και διαθεσιμότητα αναλωσίμων και τεστ από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες είναι παγκοσμίως στην πρώτη γραμμή στο κομμάτι αυτό και έχουν επωμιστεί το βάρος της ανακάλυψης, δημιουργίας και διαθεσιμότητας μοριακών τεστ, αλλά και σύντομα και αξιόπιστων τεστ αντισωμάτων (έλεγχος ανοσίας).

Περαιτέρω πληροφορίες και οδηγίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ:

www.eody.gov.gr