Αναστάσιος Ξεφτέρης, Eurogenetica

Αναστάσιος Ξεφτέρης

Επιστημονικός Διευθυντής

Ο Δρ. Ξεφτέρης Αναστάσιος αποφοίτησε το 2003 από το Τμήμα Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Το 2004 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με τίτλο Pharmacogenetics στο τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων (424ΓΣΝΕ, 492 ΓΣΝΑ, 412 ΓΣΝΞ), ασχολήθηκε σε επίπεδο διατριβής με τον έλεγχο του μεταβολισμού των φαρμάκων σε μοριακό επίπεδο και αναγορεύτηκε το 2012 διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Εν συνεχεία, εξειδικεύτηκε στον τομέα διερεύνησης της ανθρώπινης υπογονιμότητας και σε τεχνικές  όπως ανάλυση, επεξεργασία σπέρματος, μικρογονιμοποίση(ICSI), στα πανεπιστήμια Johns Hopkins, Karolinska και Ιατρική Σχολή Αθηνών. Το 2016 πιστοποιήθηκε από την European Society of Human Reproduction(ESHRE) και από την Ελληνική Ανδρολογική Εταιρεία στις  αναλύσεις σπέρματος. Παράλληλα, το 2012 ιδρύει και διευθύνει την DNA ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΙΚΕ, ένα πρότυπο εργαστήριο μοριακής γενετικής στην περιοχή της Θράκης, με έδρα την Ξάνθη, πραγματοποιώντας μέχρι σήμερα πάνω από 12.000 ελέγχους σε προγεννητικό και μεταγεννητικό επίπεδο.

Έχει λάβει μέρος σε μεγάλο αριθμό συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με αναρτημένες ανακοινώσεις και ομιλίες, είναι μέλος της European Society of Human Genetics (ESHG), της  European Society of Human Reproduction(ESHRE), της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων(ΠΕΒ), ενώ είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιδιωτών Βιοεπιστημόνων Ελλάδας (ΣΕΙΒΕ).

Το 2018, μαζί με άλλους καταξιωμένους συναδέλφους στον τομέα της γενετικής, συνέταξε τον Κώδικα Δεοντολογίας Βιοεπιστημόνων, περιγράφοντας τις Προδιαγραφές Λειτουργίας των Εργαστηρίων Γενετικής (με ISBN και κατατεθειμένο στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας). Από το 2015 είναι  Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τομέα Υπογονιμότητας και Καθέξιν Αποβολών καθώς και μέλος του ΔΣ της ΕΥΡΩΓΕΝΕΤΙΚΗΣ Ι.Α.Ε., ενώ από τον Ιανουάριο του 2018 ανέλαβε και την Γενική Διεύθυνση των εργαστηρίων της σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.