Aποβολή, αίτια & συμπτώματα, eurogenetica

Αποβολή: Ποια είναι τα αίτιά της και ποια τα ανησυχητικά συμπτώματα

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο ευτυχισμένες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Όταν λοιπόν διακόπτεται αιφνιδιαστικά εξαιτίας μιας αποβολής, το ψυχολογικό και συναισθηματικό πλήγμα είναι μεγάλο και η εμπειρία τραυματική. Γι’ αυτό ακριβώς και είναι μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της εγκύου ειδικά τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης. Τι είναι όμως η αποβολή, ποια είναι τα αίτιά της και πώς μπορεί μια γυναίκα να καταλάβει πως της συμβαίνει;

Η αποβολή ορίζεται επιστημονικά ως η απώλεια του εμβρύου εντός των 24 πρώτων εβδομάδων της κύησης. Πρόκειται για ένα συμβάν που βιώνει  1 στις 4 γυναίκες και είναι πιο συχνό τις πρώτες 6 εβδομάδες της κύησης.

Συνήθη αίτια μιας αποβολής

Η αιτιολογία της αποβολής δεν είναι πάντα ξεκάθαρη ή σαφής. Υπάρχουν πάντως κάποιοι παράγοντες που σχετίζονται με την αιφνιδιαστική απώλεια του εμβρύου και έχουν ως εξής:

Χρωμοσωμικές ανωμαλίες στο έμβρυο: Όταν το ωάριο ή το σπερματοζωάριο δεν διαθέτουν τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων, το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο. Πρόκειται για μια κατάσταση που σχετίζεται με έξι στις δέκα αποβολές.

Ορμονικές ή Ανοσολογικές Διαταραχές: Μια σειρά ορμονικών ή ανοσολογικών διαταραχών μπορεί να κρύβεται πίσω από μια αποβολή. Για παράδειγμα παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, όπως ο υπερ ή ο υποθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης που δεν έχει ρυθμισθεί, η έλλειψη προγεστερόνης και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο μπορεί να οδηγήσουν στην αιφνιδιαστική διακοπή μιας εγκυμοσύνης.

Ανατομικές ανωμαλίες μήτρας: Μια αποβολή μπορεί να είναι απόρροια συγγενών ανωμαλιών της μήτρας ή ινομυωμάτων. Ο μικρός όγκος της μήτρας αλλά και η ελλιπής αιμάτωση που προκαλούν μπορεί να την πυροδοτήσουν.

Ηλικία: η ηλικία είναι ένας παράγοντας που μπορεί να καταστήσει επισφαλή μια εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό και όσο μεγαλύτερη είναι μια έγκυος, τόσο μεγαλύτεροι είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει. Σε προχωρημένες ηλικίες άλλωστε η πιθανότητα το έμβρυο να έχει χρωμοσομικές ανωμαλίες είναι πιο συχνή.

Γυναικολογικές λοιμώξεις: Οι γυναικολογικές λοιμώξεις μπορεί να είναι επίσης υπεύθυνες για μια αποβολή. Έρπητας, λιστέρια, χλαμύδια, λοιμώξεις από ερυθρά ή τοξόπλασμα ειδικά κατά τους πρώτους μήνες της κύησης είναι επικίνδυνες

Κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, λήψη ουσιών ή φαρμάκων: Αλκοόλ και κάπνισμα δεν συμβαδίζουν με την εγκυμοσύνη και μπορεί να αποβούν μοιραία. Συνέπειες μπορεί να έχουν επίσης και η λήψη φαρμάκων ή η χρήση άλλων ουσιών.

Θρομβοφιλία: πρόκειται για μια πάθηση που αφορά την πήξη του αίματος και έχει συνδεθεί με τις αποβολές και μάλιστα τις επαναλαμβανόμενες.

Επικίνδυνα συμπτώματα

Τι πρέπει να θορυβήσει όμως μια γυναίκα και να την κάνει να σπεύσει στον γυναικολόγο της;

Οι πρώτες ενδείξεις μιας αποβολής ποικίλουν και μπορεί να εμφανίζονται είτε ως μεμονωμένα συμπτώματα είτε ως συνδυασμός. Έτσι:

-Όταν αυξάνονται οι κολπικές εκκρίσεις ή εμφανίζεται αιμορραγία, η γυναίκα πρέπει να επικοινωνεί άμεσα με τον ιατρό της. Πρόκειται για τη συχνότερη ένδειξη που σχετίζεται με την αποβολή. Πάντως δεν σημαίνει πως όταν εκδηλωθούν τα συμπτώματα αυτά, η αποβολή ακολουθεί. Άλλωστε, μία στις τέσσερις γυναίκες εμφανίζει αιμορραγία ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και μόνο στις μισές περιπτώσεις διακόπτεται η κύηση.

πόνος στην κοιλιά που παραπέμπει σε πόνο περιόδου είναι επίσης μια ένδειξη αποβολής. Όταν δε αυτός συνδυάζεται και με αιμορραγία, τότε η πιθανότητα μιας αποβολής αυξάνεται. 

Μετά την εκδήλωση αυτών των συμπτωμάτων και την επίσκεψη στον γυναικολόγο, θα ακολουθήσει κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα και βιοχημικός έλεγχος για τη μέτρηση της β-χοριακής -όλες ενέργειες που θα δώσουν μια εικόνα για την προέλευση των συμπτωμάτων, αλλά και για την εξέλιξη της κύησης. Η σύσταση για την έγκυο θα είναι η παραμονή στο κρεβάτι και η αποφυγή της έντονης δραστηριότητας, ενώ θα της δοθεί και θεραπεία, ώστε να αντιμετωπιστεί το αίτιο για τα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Αν τελικά συμβεί αποβολή, τότε απαιτείται καθαρισμός της μήτρας με απόξεση.

Ο γενετικός έλεγχος και κυρίως ο καρυότυπος στον ιστό της αποβολής είναι ένα πολύτιμο εργαλείο και μπορεί να μας οδηγήσει στην αιτία που συνέβη η παλινδρόμηση, προλαμβάνοντας με τον τρόπο αυτό μια επόμενη αποβολή, ειδικά όταν υπάρχει και ιστορικό επαναλαμβανόμενων διακοπών κύησης. 

Επιπλέον, η Eurogenetica διενεργεί μια σειρά εξετάσεων στο πλαίσιο του γενετικού ελέγχου, ώστε το ζευγάρι να έχει μια πλήρη εικόνα των τυχόν αναπαραγωγικών προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει. Σε αυτές τις εξετάσεις περιλαμβάνονται ενδεικτικά:

Καρυότυπος περιφερικού αίματος (Ζώνωση Giemsa)

Μοριακός έλεγχος θρομβοφιλίας στις γυναίκες

Μοριακός έλεγχος μικροελλείψεων στο χρωμόσωμα Υ στους άνδρες

Μοριακός έλεγχος κυστικής ίνωσης

FISH σπερματοζωαρίων

Sperm DNA fragmentation.

Μέτρηση οξειδωτικού stress στο σπέρμα.

Μια αποβολή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως μια γυναίκα δεν θα μπορέσει τελικά να γίνει μητέρα, δεν προδικάζει το αναπαραγωγικό της μέλλον ούτε επηρεάζει τη γονιμότητά της. Γι’ αυτό και στην ατυχή περίπτωση μιας αποβολής, η θετική σκέψη και η καλή ψυχολογία είναι πολύ σημαντικές παράμετροι.