Διατροφογενετική
Πώς μεταβολίζετε καθημερινές ουσίες τις οποίες καταναλώνετε, πόσο αποδοτικά διενεργεί ο οργανισμός σας τη διαδικασία της λιπόλυσης και σε ποιο βαθμό απορροφά τον σίδηρο;
Το Keyonus test προσφέρει ολοκληρωμένες προτάσεις αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου εξατομικευμένα, βασιζόμενο στο μοναδικό γονιδιακό προφίλ του:
• Γονιδιακή ανάλυση
• Εξατομικευμένο διαιτολόγιο
• Κατεύθυνση για ημερήσιες δοσολογίες βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής για κάλυψη των προσωπικών αναγκών του οργανισμού
• Σύσταση εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιούνται συστηματικά για την παρακολούθηση πιθανής εξέλιξης προβλήματος που δηλώνει η γονιδιακή προδιάθεση.
Ειδικότερα, αναλύοντας το DNA και λαμβάνοντας το ιστορικό του ατόμου, μπορούν να εξαχθούν 11 πληροφορίες με εξέχουσα σημασία για το βάρος του ατόμου και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου που θα ικανοποιεί τις μοναδικές ανάγκες του κάθε οργανισμού.
Πώς γίνεται το test DNA
Η εξέταση DNA γίνεται µε τον πιο απλό, γρήγορο και ανώδυνο τρόπο. Παίρνουμε κύτταρα από το εσωτερικό της παριάς, τρίβοντας για λίγα δευτερόλεπτα το εσωτερικό µέρος µε µια αποστειρωμένη µπατονέτα.
Τα γονίδια που αναλύονται και καθορίζουν κατά πολύ µεγάλο ποσοστό τις διαταραχές στην υγεία, το βάρος, τη γήρανση, αλλά και τις αντοχές και δυνατότητές µας έχουν επιλεγεί από τη διεθνή βιβλιογραφία έπειτα από πολυετή έρευνα και σύμφωνα µε τεκµηριωµένες επιστημονικές µελέτες.
Τα γονίδια που σχετίζονται µε το βάρος δίνουν τις εξής πληροφορίες για:
•Τη διατροφική συμπεριφορά και τον μεταβολισμό
Προειδοποιούν εγκαίρως για την ύπαρξη κληρονομικής προδιάθεσης παχυσαρκίας, την τάση δηλαδή του οργανισμού να παίρνει περιττό βάρος, καθώς και τη συμπεριφορά του απέναντι στις τροφές.
•Τη λιπόλυση
Ενημερώνουν για την ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει το λίπος και να το αποβάλλει. Η λιπόλυση αποτελεί καταλυτικό παράγοντα στην απόκτηση ενός υγιούς σώματος.
•Τον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης
Η ομοκυστεΐνη είναι ένα τοξικό κατάλοιπο του οργανισμού που δημιουργεί διαταραχές, επιδρά τοξικά στα κύτταρα, αλλά και επηρεάζει τον μεταβολισμό των βιταμινών του συμπλέγματος Β και ενέχει αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσο – θρόμβωση).
•Την αντιοξειδωτική δράση και την αποτοξινωτική ικανότητα του οργανισμού
Ελέγχεται η σωστή λειτουργία του συστήματος αντιοξείδωσης και αποβολής των τοξίνων.
•Την ανταπόκριση στη λήψη τροφής και την αίσθηση κορεσμού.
Αν δεν λειτουργεί σωστά το γονίδιο αυτό, εμφανίζεται η διάθεση για λήψη μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων ή η επιθυμία λήψης φαγητού λίγο μετά το γεύμα.
•Την προδιάθεση για διαβήτη τύπου 2
Στοιχείο που επηρεάζει άμεσα όλα τα δεδομένα του διατροφολογίου ενός ατόμου.
•Τη φλεγμονώδη απόκριση
Δηλαδή την προδιάθεση για φλεγμονές στον οργανισμό και ίδιαίτερα στο πεπτικό σύστημα.
• Την ικανότητα του οργανισμού για απορρόφηση και αποθήκευση σιδήρου
•Τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ ή BMI).
Τη γονιδιακή τάση του οργανισμού να κρατά σε ισορροπία τη σωστή αναλογία μυϊκού ιστού-λίπους στον οργανισμό
•Τον μεταβολισμό καφεΐνης, αλκοόλ και λακτόζης.
Πρόκειται για την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τις ουσίες αυτές έχοντας την απαιτούμενη ταχύτητα να τις μεταβολίσει (διασπάσει), αλλά και να τις αφομοιώσει
•Την υπέρταση ή την προδιάθεση για αυξημένη πίεση.
Διατροφική Κατεύθυνση-Εξατομικευμένο Διαιτολόγιο
Το διαιτολόγιο που συνοδεύει το Keyonus test είναι εξατομικευμένο και προκύπτει από τον συνδυασμό πληροφοριών που λαμβάνουμε από τη γονιδιακή εξέταση (DNA) και από το ιστορικό που συμπληρώνει ο ενδιαφερόμενος για τις συνήθειές του, δηλαδή τον τρόπο και το ωράριο εργασίας, την ηλικία, το φύλο, το ύψος και βάρος του, άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. εμμηνόπαυση, θυρεοειδή) και τις τροφικές προτιμήσεις ή δυσανεξίες κλπ.
Ο συνδυασμός των πληροφοριών από αυτά τα δύο πεδία μάς επιτρέπει να έχουμε μια πληρέστατη εικόνα για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε τα κομβικά σημεία που εξαιτίας των ελαττωματικών γονιδίων δυσλειτουργούν.
Εξέταση Τελομερικών Άκρων
Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενες αλληλουχίες 5’ ΤΤΑGGG3’ στο τέλος των χρωμοσωμάτων, που έχουν ως σκοπό να διαφυλάξουν τη γενετική πληροφορία, διατηρώντας την ακεραιότητα των χρωμοσωμάτων, προστατεύοντας τα από την αποικοδόμηση, τον ανασυνδυασμό ή την σύντηξη. Το μήκος τους είναι καθοριστικό για την κυτταρική λειτουργία, καθώς σε κάθε κυτταρική διαίρεση έχουμε απώλεια ενός μέρους τους, με συνέπεια η προστασία που παρέχουν στο DNA να μειώνεται συνεχώς.
Η μείωση του μήκους των τελομερών, πέρα από τη φυσιολογική μείωση του λόγω των διαιρέσεων που επιτελούνται στον οργανισμό, επιταχύνεται και από τις συνήθειες του ατόμου, όπως το κάπνισμα, το έντονο στρες, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.
Ενδεικτικές παθήσεις που συνδέονται με το μικρό μήκος των τελομερών είναι η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου II, νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, όπως Alzheimer και κατάθλιψη, παθήσεις του ανοσοποιητικού και πλήθος νεοπλασιών.
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα παχύσαρκα έχουν σημαντικά μειωμένα τελομερή, βλάβη η οποία είναι αναστρέψιμη με την απώλεια βάρους της τάξης του 10% ή μεγαλύτερη, ακολουθώντας πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής και κάνοντας άσκηση. Το qPCR είναι μια γρήγορη, αξιόπιστη και ευαίσθητη μέθοδος, η οποία επιτρέπει τον ποσοτικό προσδιορισμό του μήκους των τελομερών, προκειμένου να αξιολογηθεί η γήρανση των κυττάρων στην αρχή της προσπάθειας απώλειας βάρους, κατά την διάρκεια της και μέχρι και την επίτευξη του στόχου, με σκοπό να διαπιστωθεί η επιμήκυνση του μήκους των τελομερών και κατ’ επέκταση η μείωση της βιολογικής ηλικίας του ατόμου.